Abc80-länkar:

http://www.abc80.net/Datorerna/Luxor/Luxor_HW_Info/luxor_hw_info.html - Dokumentation.

http://web.archive.org/web/19990220155639/http://www.hh.se/stud/e94ab1/luxor/luxor1.html - Anders Bengtssons ABC80-hemsida är död men som tur är kan man nå den med hjälp av archive.org. På hans arkiverade hemsida så finns EPROM-dumpar av olika ABC80X-datorer,enheter och inskannade beskrivningar av ABC-hårdvare.

http://www.abc80.org/docs/ - Manualer i PDF.

http://www.devili.iki.fi/pub/Luxor/software/ABC-klubben/abc80/ - Ett gigantiskt arkiv med program,spel och allt möjligt till ABC80.

http://www.abc.se/~m1019/abcdisk/ - Ett mycket händigt dosprogram för att kopiera över filer från en PC med 5¼-drive till en ABC80 floppy eller vice versa. Här är en bild av när jag testar programmet: http://abc80databasen.blinkenshell.org/bilder/ABCdisk.JPG

Alla basfiler du laddar ner från nätet måste först öppnas med t.ex Microsoft Word och sparas i msdos-formatet för annars kommer dem inte att funka på ABC80 efter att du har kopierat över filen med ABCdisk.

AbcCAS - Ett annat händigt program om man enbart har en kassettspelare, skrivet av Robert Juhasz som gör om .bac filer till .wav, som man sen kan spela in på ett kassettband och köra på ABC80.

http://abc80databasen.blinkenshell.org/filer/Abccas.compiled.windows.zip - AbcCAS/AbcKONV till command-line i Windows, kasta dbgeng.dll i C:\windows\system32.

http://abc80databasen.blinkenshell.org/filer/Abccas.source.zip - AbcCAS/AbcKONV till Linux/Andra OS.

http://www.lysator.liu.se/~exon/archive.html - ABCWin, emulator.

http://www.mess.org/ senaste kompilen -> http://bobz38.free.fr/mess_autobuild/index.php - Mess är en multisystemsemulator som har stöd för abcdatorerna.

http://www.abc80.org/mailman/listinfo/abc80/ - ABC80 maillista.

http://hem.fyristorg.com/hojg/ABC80terminal/index.html - En mycket intressant sida som beskriver hur man kan använda ABC80 som terminal och surfa nätet på den!.

www.abc80.info/ finns inte mer men man kan komma åt den arkiverade sidan från 2007 genom att använda archive.org: http://web.archive.org/web/20071007072517/http://www.abc80.info/index.htm här finns massa trevliga historier och bilder från folk som använde ABC80 back in the days :).

http://user.tninet.se/~lmx072e/abc800/abc800_pics.htm en bra sida om man är ute efter tydliga bilder av Abc-hårdvara.

http://kth.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:214183 - "ABC 80 i pedagogikens tjänst: Exempel på tidig användning av mikrodatorer i den svenska skolan: Transkript av ett vittnesseminarium vid Cloetta Center i Linköping den 23 september 2008" finns att ladda ner här i PDF.

Länkar om det Svenska KOM-systemet:

"The QZKOM system was first opened in 1978, which probably makes it the first Swedish-developed forum service in Sweden. It was forbidden by the Swedish government late the same year, reopened with permission in 1979."

http://people.dsv.su.se/~jpalme/s1/history-of-KOM.html - Historien om KOM på Engelska.

http://people.dsv.su.se/~jpalme/qzkom/fritt-forum-8101-k10009.html - Ett utdrag från KOM 1979!.

"KOM förekom först i media (som "FOAs hemliga databank QZ") när Aftonbladets datareporter Lars Olsson 1983 greps och dömdes till böter för dataintrång efter att ha hyrt ett par 17-åringar som skulle försöka bryta sig in på FOA och QZ i ett försök att följa filmen War Games som just haft Sverigepremiär.

En annan episod var när framtidsforskaren och samhällsdebattören Eskil Block 1988 fälldes för förtal av dokumentärfilmaren Maj Wechselmann på grundval av inlägg som hade gjorts på KOM-systemet 1985. Wechselmann gjordes uppmärksam på texterna av journalisten och KOM-användaren Erik Fichtelius."

http://people.dsv.su.se/~jpalme/qzkom/domen-juli-1988.html - Dom i Stockholms tingsrätt om ärekränkning i KOM.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_KOM

http://sv.wikipedia.org/wiki/MikroKOM

http://www.nilin.se/nikom/saga.html - Historien om NiKOM på Svenska.

Lyskom - Uppföljaren till det gamla komsystemet finns än idag och används mest av universitet, en full lista av aktiva installationer finns här http://sv.wikipedia.org/wiki/LysKOM. Kom.lysator.liu.se är den mest aktiva och har logs som sträcker sig bak till åtminstone 1991!.

Datavision/Videotex

"Videotex (som i början gick under namnen Datavision och Teledata) var från ca 1980 Televerkets stora satsning på ny informationsteknik. Användarna (både företag och privatpersoner) kunde nå centralt lagrad text och enkel grafik via telenätet, och ta del av informationen genom en bildskärmsterminal eller TV."

Stonans scanningsprojekt

Levande Svenska BBSer:

http://noname.c64.org/csdb/bbs/?id=38 - telnet://antidote.hopto.org:23

http://www.lysator.liu.se/fabbes/ - telnet://fabbe.se

Misc-länkar:

http://www.archive.org/details/BBS.The.Documentary 5 timmar lång dokumentär om BBS-scenen i USA.

http://www.textfiles.com/ ett stort arkiv av gamla textfiler från datorscenen 1980 och framåt.